• Behandling av stress

När vi människor blir utsatta för höga krav reagerar kroppen med påslag för att hantera de ökande kraven. Människokroppen är rustad för kortare perioder av stress och det är till och med något vi kan må bra av. Om stresspåslaget däremot blir mer långvarigt och perioder av återhämtning uteblir, kan man utveckla ett obehag mot stressreponsen vilket över tid kan utvecklas till stressrelaterade symtom och utbrändhet. Kroniska stressymtom är ett tillstånd som involverar hela kroppen, men symtombilden kan variera.  Vanliga problem är sömnstörning, orolig mage, ihållande värk, och högt blodtryck. Långdragen stress påverkar dessutom immunförsvaret, vilket gör att man lättare drabbas av infektioner. Vanliga emotionella reaktioner vid långvarig stress är ångest och/eller nedstämdhet, samt en känsla av trötthet, utmattning och otillräcklighet. En vilja att isolera sig är också vanligt. Att ständigt uppleva för små marginaler kan dessutom göra det svårt att kontrollera emotionella reaktioner. Även den kognitiva förmågan kan påverkas.

Vad gäller utmattningssyndrom kan det yttra sig olika från person till person. Vissa kan förutom stressymtom ha ångest eller panikkänslor. Andra kan bli mer depressiva. Om trötthet är utmärkande kan det handla om kronisk trötthetssyndrom.

Kronisk trötthet (CFS/ME)

För vissa som drabbats av en stressreaktion är en påtaglig fysisk eller mental trötthet det mest utmärkande symtomet – ofta tillsammans med värk i kroppen, sömnstörningar samt influensaliknande symtom. Vid aktivitet förvärras symtomen och det är vanligt att man försöker vila bort problemet.

 

 

Kontakta oss
Skicka ett mail till info@kbtgruppengbg.se eller fyll i formuläret nedan

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.