• Behandling av tvångssyndrom (OCD)

Tvångssyndrom innebär att man konstant känner att man behöver skydda sig mot att något hemskt skall hända en själv eller andra. Ofta har man starka påträngande tankar som ger upphov till obehag, rädsla och/eller ångest. De kan till exempel handla om stark oro för att såra någon närstående, eller att orsaka en annan människas olycka. Oro över baciller och/eller smitta någon eller sig själv är ett annat vanligt tvångstema. Även tankar med religiöst innehåll är vanliga, även hos dem som inte är religiösa. Man kan tänka att vissa tankar är förbjudna eller fel, vilket då skapar oro för att man ska straffas på något sätt. För att hantera och stå ut med denna oro skapar man ritualer för att skydda sig mot att det man rädd för skall hända.

Tvångshandlingar är yttre ritualer, och har som funktion att neutralisera tvångstankarna och den ångest som tankarna ger upphov till. Exempel kan vara ritualer eller särskilda beteenden som måste göras för att neutralisera hotet. Ritualerna kan se olika ut, men de har liknande funktion för den som utför dem.

Många utvecklar även inre ritualer, som en sorts mantra man måste utföra för att skydda sig mot de inre tankarna eller känslorna.  Då tvångshandlingarna tar mycket tid och vara väldigt hindrande i att kunna göra det man vill göra är tvångssyndrom ofta mycket handikappande. Den som lider av tvång vet dessutom ofta att ritualerna är helt meningslösa, men kan ändå inte stoppa, då de hjälper att på kort sikt minska obehaget och att det fruktade skall inträffa.  Det är vanligt att man känner skam över sitt tvångssyndrom och därför drar sig för att söka hjälp.

Kontakta oss
Skicka ett mail till info@kbtgruppengbg.se eller fyll i formuläret nedan

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.